Dialektisk atferdsterapi (DBT) for ungdom

Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk

Dialektisk atferdsterapi (DBT) er en terapiform som fokuserer på å finne en balanse mellom det å akseptere de sterke og vanskelige følelsene, og det å forandre seg. Du lærer mindfulness som skal hjelpe deg å akseptere og tolerere følelser ved å forholde deg til dem på en åpen og ikke-dømmende måte. Vi trener også på å sette grenser, å regulere følelser, sette navn på følelser og å takle stress.

Målet med terapien er at du skal klare å tenke klart i situasjoner der du føler deg overveldet, i stedet for å bruke uhensiktsmessige mestringsstrategier. DBT brukes ofte hvis du har alvorlig selvskadings- eller selvmordsproblematikk.

Før behandling med dialektisk atferdsterapi skal du til vurderings- og kartleggingssamtaler. Der gjøres en vurdering av om denne behandlingen er egnet for deg. Temaer som tas opp i samtalen er motivasjon, praktiske hindre for å møte opp, hvilke symptomer du har og grad av funksjonssvikt.

Behandlingen foregår både i grupper og individuelt, og både du og foreldre/foresatte vil delta i behandlingen. I behandlingen jobber vi med følelsesregulering, oppmerksomhet, relasjoner og å «holde ut» når du har det vanskelig. Vi arbeider spesielt med tanker og strategier knytte til selvmord og selvskading.

Vanligvis har du 1 time individuell terapi og 2 timer med gruppeterapi i uken.

Mellom timene kan du avtale telefonkonsultasjoner hvis det er behov for det.

Du må regne med å bruke ca. ett halvt år på å gjennomføre denne behandlingen.

Når den planlagte terapien er gjennomført, vil vi snakke med deg om behovet for videre behandling eller oppfølging.

Hvis det er behov for det samarbeider vi med andre om oppfølgingen, for eksempel poliklinikken, barnevern PPT eller skole og kommunehelsetjenesten.

Eksterne kurs

Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP)
mandag - fredag 08.00-15.30

Det et flere busser for å komme til Betanien sykehus. Nummer 18 ​bringer deg nærmest vår barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikk. Oversikten under viser hvilke busser du kan ta og busstoppet du skal gå av på.

• Buss nummer 18 - gå av på busstoppet Vestlundveien