CT av nyrer og urinveier

Røntgen

CT er en forkortelse for computertomografi. Det er en røntgenundersøkelse der vi tar snittbilder av de delene av kroppen din som skal undersøkes. Bildene lages ved hjelp av et dataprogram.

CT-undersøkelse av nyrer og urinveier omfatter undersøkelse av nyrer, nyrebekken, urinledere og urinblære.

Undersøkelsen blir som oftest utført ved uklare eller mistenkelig funn ved ultralyd. Undersøkelsen kan kartlegge utbredelse av svulst og vurdering av mulige skader på nyrene (og organene rundt).

Undersøkelsen vil også avsløre andre forandringer på bakre bukvegg, for eksempel forstørrede lymfeknuter.

CT-undersøkelsen blir gjort med tilførsel av kontrast i blodårene, noe som gir bedre bildeinformasjon.

Ved spørsmål om/undersøkelse av nyresten er det ikke nødvendig å bruke kontrastvæske.

Henvisning fra lege på sykehuset eller fastelgen/primærhelsetjenesten.

Forberedelser hjemme

Du skal ikke spise to timer før en kontrastundersøkelse, kun drikke klare væsker. Dette er for at mage og tarm skal være best mulig forberedt på undersøkelsen.

Med klare væsker mener vi:

• vann
  • saft
  • juice uten fruktkjøtt
  • buljongsuppe
  • kaffe og te uten melk
Unngå melkeprodukter eller produkter med kullsyre.

Det er viktig at du ikke tømmer urinblæren den siste halvtimen før undersøkelsen.

CT blir vanligvis ikke brukt ved graviditet. Er du gravid, må du kontakte henvisende lege og opplyse om dette i god tid før undersøkelsen.

Dersom du bruker tabletter som inneholder metformin mot diabetes skal du ta disse som normalt dersom du ikke hører noe annet fra sykehuset. Dersom du har hatt opphold i bruken av tablettene må du kontrollere nyrefunksjonen din to dager etter undersøkelsen før du kan fortsette med tablettene. Dette gjør du hos egen lege.

Eksakt informasjon om forberedelser til undersøkelsen sendes til deg ved innkalling eller blir gitt ved avdelingen når timen blir avtalt.

Forberedelser på sykehuset

Du vil bli spurt om kontraindikasjoner og det vil bli tatt en enkel blodprøve (GFR) for å kontrollere nyrefunksjonen din. Det gjør vi for å avklare at vi kan gi deg røntgenkontrastmiddel i blodet.

Metallgjenstander som knapper, glidelås, belte og lignende må tas vekk fra området som skal undersøkes. Dette for å sikre best mulig kvalitet på bildene.

Du blir undersøkt liggende på en motorisert benk, som forflytter deg inn i den korte åpningen av CT-maskinen. CT-maskinen er åpen i begge ender.

Benken flytter på seg etter hvert som bildene blir tatt. Det er helt avgjørende for kvaliteten på bildene at du ligger i ro under hele undersøkelsen. Du blir bedt om å holde pusten i noen sekunder når bildene blir tatt. Dette for å unngå unødvendige bevegelser i mageregionen.

Undersøkelsen er smertefri. En plastnål (kanyle) blir lagt inn i en blodåre. Dette blir gjort hvis du skal ha kontrast i blodårene. Når kontrasten passerer gjennom organene i kroppen, blir det tatt bilder i serie av de ulike organene.

Kontrasten medfører sjelden ubehag, men mange føler en forbigående varme gjennom kroppen.

Personalet går ut av undersøkelsesrommet når bildene blir tatt. Du blir observert gjennom et vindu og de hører deg gjennom en mikrofon i maskinen.

Som regel varer undersøkelsen 10–30 minutter, avhengig av om det skal settes kontrast eller ikke.

Hjemreise

Ved CT-undersøkelser der kontrast er gitt intravenøst (i blodet), vil vi be deg vente på avdelingen i 30 minutter etter at kontrast er satt inn. Vi tar ut nålen når ventetiden er over.

For andre pasienter gjelder ingen spesiell oppfølging.

Resultat av undersøkelsen

En røntgenlege gransker bildene og lager en skriftlig rapport om hva bildene viser. Rapporten blir sendt til legen som henviste deg.

Bildene og rapporten lagres i datasystemet vårt.

Ved akutte tilstander vil det bli gitt et foreløpig svar like etter undersøkelsen.

Det er vanlig å kjenne varmefølelse under kontrastinjeksjonen. Det kan være litt ubehagelig, men er ikke farlig.

Røntgenkontrast gir sjelden allergiske reaksjoner.

Røntgen
mandag - torsdag 07.30-21.00