Hysterektomi / Dagkirurgisk avdeling

Fjerning av livmor ved vaginal operasjon

Hysterektomi eller fjerning av livmoren kan utføres på flere måter, enten som åpen bukoperasjon, kikkhullsoperasjon, eller ved vaginal operasjon. Vaginal operasjon som er omtalt her kan utføres om forholdene tillater det, og er en skånsom operasjon som ikke etterlater synlige arr.

Ventetider

Fjerning av livmoren er et vanlig inngrep og gjøres av ulike årsaker:

• Behandle blødningsforstyrrelser: kraftige, uregelmessige eller langvarige vaginalblødninger som ikke har vært mulig å behandle på annen måte. Operasjonen fjerner blødningene fullstendig. Eggstokkene står normalt igjen, og du kommer derfor ikke i overgangsalder.
  • Behandle smerter spesielt knyttet til menstruasjon.
  • Behandle fremfall av livmoren.

Du vil bli henvist fra gynekolog til vår avdeling. På bakgrunn av henvisningen vil du som oftest bli innkalt direkte til operasjon. Alternativt vil du bli innkalt til en forundersøkelse i vår poliklinikk, og gynekologen som skal operere deg kan vurdere om operasjonen er egnet for deg, og gi deg informasjon.

Før

Kvelden før inngrepet, må tarmen tømmes med klyster, Klyx 240 ml, som fås kjøpt på apotek.

Faste

Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, tygge tyggegummi/drops, snuse eller røyke. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste og røyking, kan du risikere at vi må utsette operasjonen.

Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå røyk, snus, tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (maks. 150 ml).

Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.

Du skal ta tre tabletter Paracet 500 mg og en tablett Ibux 400 mg, og kan drikke inntil ett glass vann/saft to timer før møtetidspunktet. Dette legger grunnlag for god smertefri behandling.

NB! Dersom du ikke har fulgt reglene for faste de siste seks timer før operasjonen, kan vi ikke operere deg, og operasjonen må dessverre avlyses.

Menstruasjon er ingen hindring for operasjon.

Under

Operasjonen gjøres i narkose. Det opereres via skjeden, og livmoren hentes ut gjennom skjeden når den er løsnet. Egglederne kan fjernes samtidig (dette reduserer risiko for senere eggstokkreft selv om selve eggstokkene beholdes). Skjedebunnen sys igjen. Unntaksvis er det nødvendig å gjøre laparoskopi (kikkhullskirurgi i buken) for å få bedre oversikt, eller for å stanse blødning. I så fall legges det noen små innstikk i bukveggen.

Komplikasjoner

Alle operasjoner innebærer en viss risiko. Du kan få mer informasjon ved forhåndssamtale med legen. Det vanligste er blødning og infeksjon, og sjeldnere forekommer skade på nærliggende organ:

• Blødning via skjeden eller inn i buken. For å avdekke eventuell blødning tar vi en blodprøve med blodprosent (Hb) før og etter operasjonen.
  • Vi forebygger infeksjon ved at vi gir deg en engangsdose antibiotika under operasjonen.
  • Skade på andre organer (tarm, urinveier). Dette er sjeldent (mindre enn 1 %).

Etter

• Du skrives ut dagen etter operasjonen. Du bør ikke kjøre bil de første dagene etter operasjonen og det er en fordel om du blir hentet.
  • Etter utskrivelse kan du ved smerter ta en til to tabletter Paracet 500 mg tre til fire ganger daglig. Ved behov vil du få resept på sterkere smertestillende (Tramadol) som kan tas i kombinasjon med Paracet, og eventuelt andre medikamenter for eksempel mot kvalme.
  • Du får vanligvis sykemelding for to til tre uker, men dette vurderes individuelt og kan utvides ved behov.
  • De fire første ukene skal du være forsiktig med løft, unngå karbad og samleie. Det kan komme sparsom blødning som skal avta, samt eventuelt ubehagelig lukt og utflod. Bruk hånddusj daglig. Du må forsøke å unngå treg avføring etter operasjonen ved egnet kosthold, eller eventuelt bløtgjørende midler som Duphalac.
  • Ettersom livmoren er fjernet, inkludert livmorhalsen, er det ikke lenger nødvendig å ta celleprøve.

Kontroll

Det avtales ikke rutinemessig kontroll.

Ta kontakt med vår avdeling, eller eventuelt annen lege hvis:

• du får økende smerter
  • du får blødning
  • du får feber, det vil si temperatur over 38 grader
  • du på annen måte føler deg uvel

Betaling/egenandel

​Helsetjenester og behandling i Norge blir delvis betalt av staten. Som pasient må du betale en egenandel. Egenandelen hos oss er 375 kr med mindre du har frikort (grensen for frikort i 2020 er 2460 kr). Det du eventuelt betaler utover frikortgrensen, blir automatisk refundert. Du kan lese mer om frikort for helsetjenester på helsenorge.no.
Avbestilling må skje innen 24 timer før undersøkelsen. Om du ikke møter til timen, må du betale en egenandel på 1053 kr. Denne egenandelen må betales uavhengig av om du har frikort eller ikke.
Egenandelen kan betales med bankkort eller du får med giro.

Kantine

​Vår kantine, som ligger i Vestlundveien 23, har følgende åpningstider: Mandag-fredag 10.00-13.00

​Det er parkeringsmuligheter i alle byggene (Vestlundveien 23, 23A, 23B og 23C) og langs veien. Parkering er gratis.

Tolketjenester

​Utredningen og behandlingen du mottar hos oss vil være avhengig av god kommunikasjon. Derfor ber vi deg gi beskjed om du har behov for tolk så tidlig som mulig.

Dette gjelder om du for eksempel har hørsels- eller synshemming, eller om du har et annet morsmål og snakker lite norsk.