Fjerning av livmor ved vaginal operasjon

Hysterektomi
Dagkirurgisk senter

Hysterektomi eller fjerning av livmoren kan utføres på flere måter, enten som åpen bukoperasjon, kikkhullsoperasjon, eller ved vaginal operasjon. Vaginal operasjon som er omtalt her kan utføres om forholdene tillater det, og er en skånsom operasjon som ikke etterlater synlige arr.

Fjerning av livmoren er et vanlig inngrep og gjøres av ulike årsaker:

• Behandle blødningsforstyrrelser: kraftige, uregelmessige eller langvarige vaginalblødninger som ikke har vært mulig å behandle på annen måte. Operasjonen fjerner blødningene fullstendig. Eggstokkene står normalt igjen, og du kommer derfor ikke i overgangsalder.
  • Behandle smerter spesielt knyttet til menstruasjon.
  • Behandle fremfall av livmoren.

Du vil bli henvist fra gynekolog til vår avdeling. På bakgrunn av henvisningen vil du som oftest bli innkalt direkte til operasjon. Alternativt vil du bli innkalt til en forundersøkelse i vår poliklinikk, og gynekologen som skal operere deg kan vurdere om operasjonen er egnet for deg, og gi deg informasjon.

Kvelden før inngrepet, må tarmen tømmes med klyster, Klyx 240 ml, som fås kjøpt på apotek.

Behandlingsdagen skal du være fastende. Det betyr at du de siste seks timer før operasjonen:

• ikke kan spise eller drikke
  • ikke kan røyke eller snuse
  • ikke kan bruke tyggegummi, drops eller lignende.

Du skal ta tre tabletter Paracet 500 mg og en tablett Ibux 400 mg, og kan drikke inntil ett glass vann/saft to timer før møtetidspunktet. Dette legger grunnlag for god smertefri behandling.

NB! Dersom du ikke har fulgt reglene for faste de siste seks timer før operasjonen, kan vi ikke operere deg, og operasjonen må dessverre avlyses.

Menstruasjon er ingen hindring for operasjon.

Operasjonen gjøres i narkose. Det opereres via skjeden, og livmoren hentes ut gjennom skjeden når den er løsnet. Egglederne kan fjernes samtidig (dette reduserer risiko for senere eggstokkreft selv om selve eggstokkene beholdes). Skjedebunnen sys igjen. Unntaksvis er det nødvendig å gjøre laparoskopi (kikkhullskirurgi i buken) for å få bedre oversikt, eller for å stanse blødning. I så fall legges det noen små innstikk i bukveggen.

Komplikasjoner

Alle operasjoner innebærer en viss risiko. Du kan få mer informasjon ved forhåndssamtale med legen. Det vanligste er blødning og infeksjon, og sjeldnere forekommer skade på nærliggende organ:

• Blødning via skjeden eller inn i buken. For å avdekke eventuell blødning tar vi en blodprøve med blodprosent (Hb) før og etter operasjonen.
  • Vi forebygger infeksjon ved at vi gir deg en engangsdose antibiotika under operasjonen.
  • Skade på andre organer (tarm, urinveier). Dette er sjeldent (mindre enn 1 %).

• Du skrives ut dagen etter operasjonen. Du bør ikke kjøre bil de første dagene etter operasjonen og det er en fordel om du blir hentet.
  • Etter utskrivelse kan du ved smerter ta en til to tabletter Paracet 500 mg tre til fire ganger daglig. Ved behov vil du få resept på sterkere smertestillende (Tramadol) som kan tas i kombinasjon med Paracet, og eventuelt andre medikamenter for eksempel mot kvalme.
  • Du får vanligvis sykemelding for to til tre uker, men dette vurderes individuelt og kan utvides ved behov.
  • De fire første ukene skal du være forsiktig med løft, unngå karbad og samleie. Det kan komme sparsom blødning som skal avta, samt eventuelt ubehagelig lukt og utflod. Bruk hånddusj daglig. Du må forsøke å unngå treg avføring etter operasjonen ved egnet kosthold, eller eventuelt bløtgjørende midler som Duphalac.
  • Ettersom livmoren er fjernet, inkludert livmorhalsen, er det ikke lenger nødvendig å ta celleprøve.

Kontroll

Det avtales ikke rutinemessig kontroll.

Ta kontakt med vår avdeling, eller eventuelt annen lege hvis:

• du får økende smerter
  • du får blødning
  • du får feber, det vil si temperatur over 38 grader
  • du på annen måte føler deg uvel

Dagkirurgisk senter
Besøkstider