Laparoskopi (kikkhullskirurgi) ved gynekologiske tilstander

Dagkirurgisk senter

Laparoskopi vil si å se inn i bukhulen via et tynt rør («kikkert» eller laparoskop). Operasjonen gjøres i narkose. Laparoskopet føres inn gjennom snitt i navlen. Det har kamera og bukhulen kan sees på skjerm. Det lages så 1-3 hjelpeinnstikk i buken for innføring av instrumenter og det er dermed mulig å utføre operasjon i buken.

Du må være fastende, se under.

Du kan bli henvist av allmennlege eller gynekolog som ledd i utredning eller behandling.

Behandlingsdagen skal du være fastende. Det betyr at du de siste seks timer før operasjonen:

• ikke kan spise eller drikke
  • ikke kan røyke eller snuse
  • ikke kan bruke tyggegummi, drops eller lignende.

Du skal ta tre tabletter Paracet 500 mg og kan drikke inntil ett glass vann/saft to timer før møtetidspunktet. Dette legger grunnlag for god smertefri behandling.

NB! Dersom du ikke har fulgt reglene for faste de siste seks timene før operasjonen, kan vi ikke operere deg, og operasjonen må dessverre avlyses.

Menstruasjon er ingen hindring for operasjon.

Før inngrepet vil du få informasjon av gynekologen som skal utføre inngrepet, og anestesilege.

Hensikten med operasjonen kan være:
  • å stille diagnose: se etter årsak til barnløshet, eller årsak til smerter.
  • å behandle en rekke ulike tilstander, som for eksempel: fjerne endometriose, fjerne cyster på eller ved eggstokkene, fjerne muskelknuter, fjerne eggstokker, åpne eller fjerne eggledere, eller fjerne livmoren.
  • en kombinasjon av diagnose og behandling i samme operasjon: for eksempel påvise endometriose, og så fjerne det.

De fleste inngrep tar 20-60 minutter.

Risiko og mulige komplikasjoner

Alle operasjoner innebærer en viss risiko, men komplikasjoner ved laparoskopi er sjelden. Du kan få mer informasjon ved forhåndssamtale med legen. Det som kan forekomme er:

• Sårinfeksjon i huden ved innstikkene i bukveggen
  • Urinveisinfeksjon
  • Skade på indre organer (tarm, urinveier). Dette er sjeldent (mindre enn 1 %)
  • Blødning i buken (sjeldent)
  • Hvis vanskeligheter ved gjennomføring må eventuelt åpen kirurgi (buksnitt) utføres (sjeldent)

• Før hjemreise vil legen informere deg om hva som ble funnet og gjort under operasjonen.
  • Du skrives vanligvis ut samme dag.
  • Du må ikke kjøre bil det første døgnet etter operasjonen og det er en fordel om du blir hentet.
  • Du får vanligvis sykemelding for tre til fire dager, men dette vurderes etter behov.
  • Alle sting forsvinner av seg selv. Snittene i buken sys og/eller tapes med Steri-strips. Du kan dusje etter tre dager og ta av bandasjen. Stripsene kan sitte på til de løsner eller fjernes etter åtte til ti dager.
  • Er det sendt materiale til mikroskopisk undersøkelse, foreligger svar etter to til fire uker. Vi kontakter deg dersom svaret tilsier videre undersøkelse eller behandling.
  • Din egen lege får uansett kopi av svaret og brev om inngrepet.

Kontroll

Ved utreise avtales eventuell kontroll etter operasjonen.

• De første dagene kan du føle deg oppblåst i magen og ha vondt i skuldrene. Dette er normalt skyldes irritasjon fra gassen i bukhulen. Ved smerter kan du ta en til to tabletter Paracet 500 mg tre til fire ganger daglig.
  • Avhengig av inngrepets art kan du vanligvis gjenoppta fysisk trening etter et par dager til to uker.
  • Bad og samleie bør unngås den første uken etter inngrepet.

Ta kontakt med avdelingen eller eventuelt annen lege hvis:

• du blør kraftigere enn ved normal menstruasjon.
  • du får meget kraftige underlivssmerter.
  • du får feber, det vil si temperatur over 38 grader.
  • du på annen måte føler deg dårlig.

Dagkirurgisk senter
Besøkstider