MR av bekkenet
Ved MR-undersøkelse ligger du i et magnetfelt, mens MR-maskinen lager bilder ved hjelp av radiobølger. MR-undersøkelse innebærer ingen form for røntgenstråling.
MR-undersøkelse av bekkenet blir utført ved mistanke om sykdom eller skade, eller ved kontroll av kjente tilstander i bekkenet. Dette for blant annet å vurdere slitasjeforandringer, betennelsestilstander, se på prostata, livmor, eggstokker, endetarmen med mer.
Henvisning og vurdering
Henvisning blir vanligvis skrevet av lege på sykehuset eller i primærhelsetjenesten.
Tannleger kan henvise til MR og kiropraktorer og manuellterapeuter kan også henvise til MR i forbindelse med muskel- og skjelettplager.
Før
Du får nærmere informasjon om forberedelser hjemme i innkallingen du mottar i posten, eller ved avdelingen når time blir avtalt.
På grunn av det sterke magnetfeltet må sykehuset eller henvisende lege på forhånd vite om du:
- har pacemaker/ICD, nevrostimulator
- har vært operert i hjerne, øye, øre eller hjerte
- har operert inn metall i kroppen (for eksempel klips på blodkar i hodet, proteser, splinter, stenter og graft)
- har tatoveringer
- er gravid
Klokker, høreapparat, trygghetsalarm, bank- og kredittkort kan bli ødelagte av magnetfeltet, og må derfor ikke være med inn i undersøkelsesrommet. Metallgjenstander som briller, kulepenner, nøkler, hårnåler og smykker/øreringer/armbånd/piercing må tas vekk før undersøkelsen starter.
Dersom du tar medisiner skal du ta de på vanlig måte.
Dersom du ammer ber vi om at du gir beskjed om dette til røntgenavdelingen.
Dersom du har vondt for å ligge og/eller trenger hjelp til å slappe av, må du be fastlegen om smertestillende/avslappende medikament i forkant av undersøkelsen.
Forberedelser på sykehuset
Når du skal undersøke bekkenområdet, kan det være nødvendig å sette en sprøyte med et stoff som får tarmen til å slutte å bevege seg for en liten periode. Det finnes ulike medisiner og personalet vil tilpasse dette for hver enkelt pasient. Tarmbevegelser kan gi forstyrrelser i bildene.
Har du klaustrofobi?
Selv med litt klaustrofobi klarer de aller fleste å gjennomføre denne undersøkelsen. Føler du at du trenger beroligende middel for å kunne gjennomføre undersøkelsen, må du ta kontakt med legen som henviste deg.
MR-undersøkelse og bruk av kontrastmiddel
I noen tilfeller må vi sette MR-kontrast i en blodåre. Du vil da bli spurt om kontraindikasjoner og det vil bli tatt en enkel blodprøve (GFR), for å sjekke nyrefunksjonen din. En plastnål (venekanyle) blir lagt inn i en blodåre. Når det er gjort og alt er ok, settes kontrasten gjennom venekanylen.
Under
Under undersøkelsen ligger du på et bord som blir ført inn i en rørformet maskin som er åpen i begge ender. Hvordan du ligger avhenger av som skal undersøkes. Det kan variere fra mage til rygg, der hodet eller benene ligger først. Det man skal undersøke må ligge midt i magneten.
For å ligge komfortabelt kan du få en pute under knærne. Ved alle bekkenundersøkelser må man legge en spole (plate) over bekkenet, og det er den som lager bildene.
Under selve fotograferingen vil du høre en bankelyd i maskinen. Det er viktig å ligge stille mens denne bankingen pågår. Du vil få utdelt ørepropper eller øreklokker som demper bankelydene.
Føler du behov for å ha med pårørende, kan de sitte inne med deg under selve undersøkelsen. MR sjekklisten gjelder også for pårørende som skal være i rommet.
Når bildene blir tatt går personalet ut av rommet, men de følger med og ser deg gjennom et vindu. Du får en alarm i hånden som du kan bruke for å få kontakt med personalet, dersom du må ut av maskinen eller lignende. Denne gir trygghet for både deg og personalet. De kan ellers snakke med deg via en mikrofon eller de kommer inn i rommet der du ligger.
Det er viktig at du ligger helt stille for at kvaliteten på bildene skal bli bra.
Undersøkelsen tar omkring 20 til 45 minutt. Du får nærmere informasjon om dette fra personalet når du kommer på avdelingen.
Gjør det vondt?
Undersøkelsen gjør ikke vondt i seg selv, men det kan være vanskelig å ligge stille. Det er derfor viktig å finne en stilling som er komfortabel før selve undersøkelsen starter.
Ved en del undersøkelser er det nødvendig å gi kontrast i en blodåre. Utenom et stikk i armen gir dette vanligvis ikke noe ubehag.
g_a78045e7_6564_4347_8c59_83a33a4a5bb3
Etter
Dersom du er innlagt på sykehuset kommer du tilbake til avdelingen. Hvis du har fått kontrastvæske, må du vente til det har gått 30 minutter. Ellers kan du reise rett hjem når du er ferdig. Har du brukt beroligende medikamenter bør du ikke kjøre bil selv.
Resultatet av undersøkelsen
Bildene blir gransket av en radiolog (overlege) som lager en skriftlig rapport av hva bildene viser. Rapporten blir sendt til legen som henviste deg. Bildene og rapporten blir lagret i datasystemet vårt.
Kontakt
Vestlundveien 23A
Radiologisk avdeling
Vestlundveien 23A
Radiologisk avdeling
Kontakt Radiologisk avdeling
Adresse
Åpningstider
- I dag STENGT
Vestlundveien 23A
Vestlundveien 23A
5145 Fyllingsdalen