MR av galle og bukspyttkjertel (MRCP)

Røntgen

MR er en forkortelse for magnetisk resonans. Under en MR-undersøkelse ligger den som blir undersøkt i et magnetfelt og ved hjelp av radiobølger blir det laget MR bilde. Det er ingen form for røntgenstråling ved en MR-undersøkelse.

MR-undersøkelser gir spesielt god fremstilling av forandringer i muskulatur, bindevev og sentralnervesystemet. I tillegg kan MR fremstille sykdomsforandringer i skjelettet, hjertet, bryster, blodårer, urinveier og bukorganer inklusive tarmsystemet.

De fire siste timene før undersøkelsen skal du faste. Du skal da ikke spise, eller drikke, røyke, ta pastiller eller tygge tyggegummi.

På grunn av det sterke magnetfeltet må sykehuset eller henvisende lege på forhånd vite om du:
  • har pacemaker
  • har innoperert høreapparat
  • har klips på blodkar i hodet
  • har metallsplint i øyet
  • er gravid
  • har annet innoperert metall og elektronikk

Klokker, bank- og kredittkort kan ødelegges av magnetfeltet, og må derfor ikke være med inn i undersøkelsesrommet. Metallgjenstander som briller, kulepenner, nøkler, hårnåler og smykker kan trekkes inn mot apparatet i stor fart, og må fjernes før undersøkelsen starter. Høreapparat kan påvirkes av magnetfeltet og må fjernes før undersøkelsen. Tannproteser kan gi forstyrrelser i bildene og må tas ut ved undersøkelse av hode/halsområdet.

Under undersøkelsen ligger du på et bord som føres inn i en rørformet maskin som er åpen i begge ender.

Mens fotograferingen pågår hører du en bankelyd i maskinen. Det er viktig å ligge stille mens denne bankingen pågår. Du vil få utdelt ørepropper eller hørselsvern som demper bankelyden. Du blir om å holde pusten i kortere perioder, gjennom undersøkelsen.

Føler du behov for å ha med pårørende, kan disse sitte inne med deg mens undersøkelsen pågår.

Det kan være nødvendig å sette en sprøyte med et stoff som får tarmen til å slutte å bevege seg en liten stund. Tarmbevegelser kan ellers gi forstyrrelser i bildene.

Undersøkelsestiden tar fra 30-40 min.

Gjør det vondt?

Undersøkelsen gjør ikke vondt i seg selv, men det kan være vanskelig å ligge stille. Det er derfor viktig å finne en stilling som er behagelig. Dersom du har vondt for å ligge, kan du be din egen lege om ekstra smertestillende eller avslappende før du skal til undersøkelsen.

Ved MRCP settes det vanligvis kontrastvæske via en veneflon i en blodåre i armen. Du blir på forhånd spurt om kontraindikasjoner og det blir tatt en enkel blodprøve (GFR) for å kontrollere nyrefunksjonen din.

Pasienter som har fått beroligende medikamenter bør ikke kjøre bil selv.

MR-bildene blir beskrevet av en radiolog og svaret sendes henvisende lege.

Man kan oppleve å bli varm under undersøkelsen. Dette er ikke vondt eller farlig. Denne følelsen gir seg når undersøkelsen er over.

MR-undersøkelse og bruk av kontrastmiddel

MR-kontrast gir sjeldent bivirkninger i form av allergiske reaksjoner.

Røntgen
mandag - torsdag 07.30-21.00