Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

MR av hodet (caput)

Ved MR-undersøkelse ligger du i et magnetfelt, mens MR-maskinen lager bilder ved hjelp av radiobølger. MR-undersøkelse innebærer ingen form for røntgenstråling.

MR-undersøkelse av hodet utføres ved mistanke om sykdom eller skade, eller ved kontroll av kjente tilstander hodet. Undersøkelsen kan være aktuell ved utredning av en rekke tilstander. 


Henvisning og vurdering

Henvisning blir vanligvis skrevet av lege på sykehuset eller i primærhelsetjenesten.  

Tannleger kan henvise til MR og kiropraktorer og manuellterapeuter kan også henvise til MR i forbindelse med muskel- og skjelettplager. 



Henvisningen må inneholde informasjon om

  • innoperert metall eller elektronikk i kroppen
  • pacemaker
  • innoperert høreapparat
  • klips på blodkar i hodet
  • metallsplint i øye
  • pasienten er gravid

Dersom pasienten har behov for tolk, må en oppgi det, samt hvilket språk pasienten snakker.

Før

Informasjon om eventuelle forberedelser får du i innkallingen du mottar i posten, eller ved avdelingen når timen blir avtalt.

Forberedelser hjemme

På grunn av det sterke magnetfeltet må sykehuset eller henvisende lege på forhånd vite om du:
  • har pacemaker/ICD, nevrostimulator
  • har vært operert i hjerne, øye, øre eller hjerte
  • har operert inn metall i kroppen (for eksempel klips på blodkar i hodet, proteser, splinter, stenter og graft)
  • har tatoveringer
  • er gravid
Klokker, høreapparat, trygghetsalarm, bank- og kredittkort kan bli ødelagte av magnetfeltet, og må derfor ikke være med inn i undersøkelsesrommet. Metallgjenstander som briller, kulepenner, nøkler, hårnåler og smykker/øreringer/armbånd/piercing må tas vekk før undersøkelsen starter.

Tannproteser kan gi forstyrrelser i bildene og må tas ut ved undersøkelse av hode-/halsområdet.

Ved hodeundersøkelser må du unngå øyesminke, da denne kan inneholde små deler av metall (shimmer) som kan gi forstyrrelser på bildene. Dette gjelder spesielt undersøkelser av øyehulen.

Dersom du tar medisiner skal du ta de på vanlig måte.

Dersom du ammer ber vi om at du kontakter røntgenavdelingen.

Dersom du har vondt for å ligge og/eller trenger hjelp til å slappe av, må du be fastlegen om smertestillende/avslappende medikament i forkant av undersøkelsen.

Har du klaustrofobi?

Selv med litt klaustrofobi klarer de aller fleste å gjennomføre undersøkelsen. Føler du at du trenger beroligende middel for å kunne gjennomføre undersøkelsen, må du ta kontakt med legen som henviste deg.

MR-undersøkelse og bruk av kontrastmiddel

I noen tilfeller må vi sette MR-kontrast i blodet. Du vil da bli spurt om kontraindikasjoner og det vil bli tatt en enkel blodprøve (GFR), for å sjekke nyrefunksjonen din.  En plastnål (venekanyle) blir lagt inn i en blodåre. Når det er gjort og alt er ok, settes kontrasten gjennom venekanylen. 

Under

Under selve undersøkelsen ligger du på et bord som blir ført inn i en rørformet maskin som er åpen i begge ender. Hvordan du ligger avhenger av som skal undersøkes. Det man skal undersøke må ligge midt i magneten. For å ligge komfortabelt kan du få en pute under knærne.

Ved MR-undersøkelsen blir hodet plassert i en form, med mulighet til å se ut. Det er denne som lager bildene.

Under selve fotograferingen vil du høre en bankelyd i maskinen. Det er viktig å ligge stille mens denne bankingen pågår. Du vil få utdelt ørepropper eller øreklokker som demper bankelyden.

Føler du behov for å ha med pårørende, kan de sitte inne med deg under selve undersøkelsen. MR sjekklisten gjelder også for pårørende som skal være i rommet.

Når bildene blir tatt går personalet ut av rommet, men de følger med og ser deg gjennom et vindu. Du får en alarm i hånden som du kan bruke for å få kontakt med personalet, dersom du må ut av maskinen eller lignende. Denne gir trygghet for både deg og personalet. De kan ellers snakke med deg via en mikrofon eller de kommer inn i rommet der du ligger.

Det er viktig at du ligger helt stille for at kvaliteten på bildene skal bli bra.

Undersøkelsen tar omkring 15-60 minutter avhengig av hva din lege har etterspurt. Du får nærmere informasjon om dette fra personalet når du kommer på avdelingen.

Gjør det vondt?

Undersøkelsen gjør ikke vondt i seg selv, men det kan være vanskelig å ligge stille. Det er derfor viktig å finne en stilling som er komfortabel før selve undersøkelsen starter.

Ved en del undersøkelser er det nødvendig å gi kontrast i en blodåre. Utenom et stikk i armen gir dette vanligvis ikke noe ubehag.

g_21c9264b_0821_4960_8ec1_ccfc91738f8d


Etter

Dersom du er innlagt på sykehuset kommer du tilbake til avdelingen. Hvis du har fått kontrastvæske, må du vente til det har gått 30 minutter. Ellers kan du reise rett hjem når du er ferdig. Har du brukt beroligende medikamenter bør du ikke kjøre bil selv. 

Resultatet av undersøkelsen 

Bildene blir gransket av en radiolog (overlege) som lager en skriftlig rapport av hva bildene viser. Rapporten blir sendt til legen som henviste deg. Bildene og rapporten blir lagret i datasystemet vårt.  


Kontakt

Vestlundveien 23A Radiologisk avdeling

Kontakt Radiologisk avdeling

Adresse

Åpningstider
  • I dag 07:30 - 21:00
  • Mandag 07:30 - 21:00
  • Tirsdag 07:30 - 21:00
  • Onsdag 07:30 - 21:00
  • Torsdag 07:30 - 21:00
  • Fredag 07:30 - 15:00
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT

Vestlundveien 23A

Vestlundveien 23A

5145 Fyllingsdalen

Praktisk informasjon

​Helsetjenester og behandling i Norge blir delvis betalt av staten. Som pasient må du betale en egenandel. Egenandelen for undersøkelsen 287 kr med mindre du har frikort (grensen for frikort i 2025 er 3278 kr). Det du eventuelt betaler utover frikortgrensen, blir automatisk refundert. Du kan lese mer om frikort for helsetjenester på helsenorge.no.

Avbestilling må skje innen 24 timer før undersøkelsen. Om du ikke møter til timen, må du betale en egenandel på 1612 kr. Denne egenandelen må betales uavhengig av om du har frikort eller ikke.

Egenandelen kan betales med bankkort eller kredittkort.

​Kantinen Kafe 23 ligger i Vestlundveien 23. Kafe 23 er bemannet mandag-fredag 07.30-14.30. 

 

Det et flere busser for å komme til Betanien sykehus. Nummer 18 ​bringer deg nærmest sykehuset. Oversikten under viser hvilke busser du kan ta og busstoppet du skal gå av på.

  • Buss nummer 4 og 5 - gå av på busstoppet Sikthaugen
  • Buss nummer 15 - gå av på busstoppet Vestre Sikthaugen
  • Buss nummer 18 - gå av på busstoppet Storhammeren

På nettsidene til Skyss finner du en egen ruteplanlegger som hjelper deg å finne den beste ruten.

​Det er parkeringsmuligheter i alle byggene (Vestlundveien 23, 23A, 23B og 23C) og langs veien. Parkering er gratis.

Du kan bestille time på telefon 55 50 71 80. Timebestillingstelefonen er åpen mandag-fredag kl. 08:00-10.30 og 11.30-14.30.

For andre henvendelser enn timebestilling, ring 55 50 72 00. (mandag-torsdag til kl 20.30 og fredag frem til kl 14.30)

​Utredningen og behandlingen du mottar hos oss vil være avhengig av god kommunikasjon. Derfor ber vi deg gi beskjed om du har behov for tolk så tidlig som mulig.

Dette gjelder om du for eksempel har hørsels- eller synshemming, eller om du har et annet morsmål og snakker lite norsk.

Pasienter og besøkende kan bruke gratis trådløst internett på sykehuset.

Tilgang til gjestenettet på sykehuset

  1. Koble deg til det trådløse gjestenettet (gjest.ihelse.net)
  2. En nettlesar skal åpne seg automatisk. (Om påloggingsvinduet ikke dukker opp, forsøk å opne nettlesaren manuelt).
  3. Les nøye gjennom vilkårene.
  4. Trykk "Godta" når du har lest og forstått vilkårene.

Trøbbel med påkopling til trådløst internett?

Sykehuset har dessverre dårleg nettverk noen steder stederr.  Du kan derfor ha problemer med å få logge deg på nettverket. Vi beklagar dette, og jobber med å utbedre dette.​ 

Har du ein nyere mobiltelefon, og har problem med å kople til det trådløse gjestenettet? 
Dette kan ha noe med nettverksinnstillingene på telefonen din å gjøre..

 

Radiologisk avdeling​Innen medisinsk røntgen har man et prinsipp om berettigelse. Det betyr at både henvisende lege og den undersøkende avdelingen skal gjøre en vurdering av nytten og risikoen ved undersøkelsen eller behandlingen. Et godt spørsmål å stille da, er om det er farligere å ta undersøkelsen eller å la være.

 

 

Hvem kan henvise?

Røntgenundersøkelser og behandlinger kan kun foretas etter henvisning fra helsepersonell med henvisningsrett.

 

 

Sammenlign røntgenstråling med naturlig stråling

Helserisikoen ved stråling i helsevesenet er generelt liten. Dersom man sammenligner noen vanlige røntgenundersøkelser med hvor mye naturlig bakgrunnsstråling vi mottar hver dag, får vi følgende:

  • CT mage tilsvarer 4 år med naturlig stråling
  • CT lunger tilsvarer 3,5 år med naturlig stråling
  • Røntgen bekken tilsvarer 0,25 år med naturlig stråling
  • Røntgen lunger tilsvarer 1 måned med naturlig stråling
 

 

Hva er naturlig stråling?

Naturlig stråling gir den største gjennomsnittsdosen av stråling til befolkningen. Naturlig stråling er stråling fra radioaktive stoff i berggrunn, jordsmonn, stråling fra solen, verdensrommet med mer.

 

 

Graviditet og røntgenstråling

Dersom du som pasient er gravid når en røntgen- eller CT-undersøkelse skal gjennomføres er det viktig å informere om dette. Ved mistenkt eller kjent graviditet før undersøkelse, ta kontakt med Radiologisk avdeling eller fastlegen din.

For gravide kvinner medfører det tilnærmet ingen risiko for foster om en tar vanlig røntgen av hode, armer, bein, mammografi, lunger eller tannrøntgen.


Nyttige lenker

Røntgenundersøkelser - DSA

Helserisiko ved røntgendiagnostikk - DSA