Informasjon om eventuelle forberedelser får du i innkallingen du mottar i posten, eller ved avdelingen når timen blir avtalt.
Forberedelser hjemme
På grunn av det sterke magnetfeltet må sykehuset eller henvisende lege på forhånd vite om du:
- har pacemaker/ICD, nevrostimulator
- har vært operert i hjerne, øye, øre eller hjerte
- har operert inn metall i kroppen (for eksempel klips på blodkar i hodet, proteser, splinter, stenter og graft)
- har tatoveringer
- er gravid
Klokker, høreapparat, trygghetsalarm, bank- og kredittkort kan bli ødelagte av magnetfeltet, og må derfor ikke være med inn i undersøkelsesrommet. Metallgjenstander som briller, kulepenner, nøkler, hårnåler og smykker/øreringer/armbånd/piercing må tas vekk før undersøkelsen starter.
Tannproteser kan gi forstyrrelser i bildene og må tas ut ved undersøkelse av hode-/halsområdet.
Ved hodeundersøkelser må du unngå øyesminke, da denne kan inneholde små deler av metall (shimmer) som kan gi forstyrrelser på bildene. Dette gjelder spesielt undersøkelser av øyehulen.
Dersom du tar medisiner skal du ta de på vanlig måte.
Dersom du ammer ber vi om at du kontakter røntgenavdelingen.
Dersom du har vondt for å ligge og/eller trenger hjelp til å slappe av, må du be fastlegen om smertestillende/avslappende medikament i forkant av undersøkelsen.
Har du klaustrofobi?
Selv med litt klaustrofobi klarer de aller fleste å gjennomføre undersøkelsen. Føler du at du trenger beroligende middel for å kunne gjennomføre undersøkelsen, må du ta kontakt med legen som henviste deg.
MR-undersøkelse og bruk av kontrastmiddel
I noen tilfeller må vi sette MR-kontrast i blodet. Du vil da bli spurt om kontraindikasjoner og det vil bli tatt en enkel blodprøve (GFR), for å sjekke nyrefunksjonen din. En plastnål (venekanyle) blir lagt inn i en blodåre. Når det er gjort og alt er ok, settes kontrasten gjennom venekanylen.