MR av nakke/rygg (MR columna)

Røntgen

MR er en forkortelse for magnetisk resonans. Under en MR-undersøkelse ligger den som blir undersøkt i et magnetfelt og ved hjelp av radiobølger blir det laget MR bilde. Det er ingen form for røntgenstråling ved en MR-undersøkelse.

MR-undersøkelse av nakke og eller rygg blir utført ved mistanke om, kontroll av sykdom eller skade i nakke og eller rygg.
Ved noen spørsmålstillinger blir MR kontrast gitt via en blodåre.

Henvising skrives av lege på sykehuset eller i primærhelsetjenesten.

Informasjon om eventuelle forberedelser får du i innkallingen du mottar i posten, eller ved avdelingen når timen blir avtalt.

Forberedelser hjemme

På grunn av det sterke magnetfeltet må sykehuset eller henvisende lege på forhånd vite om du har:

• Pacemaker/ICD, nevrostimulator
  • Vært operert i hjerne, øye, øre eller hjerte
  • Operert inn metall i kroppen (for eksempel klips på blodkar i hodet, proteser, splinter, stenter og graft)
  • Tatoveringer
  • Er gravid

Klokker, høreapparat, trygghetsalarm, bank- og kredittkort kan bli ødelagte av magnetfeltet, og må derfor ikke være med inn i undersøkelsesrommet. Metallgjenstander som briller, kulepenner, nøkler, hårnåler og smykker/øreringer/armbånd/piercing må tas vekk før undersøkelsen starter.

Tannproteser kan gi forstyrrelser i bildene og må tas ut ved undersøkelse av hode-/halsområdet.

Dersom du tar medisiner skal du ta de på vanlig måte.

Dersom du ammer ber vi om at du kontakter radiologisk avdeling (røntgenavdelingen).

Dersom du har vondt for å ligge og/eller trenger hjelp til å slappe av, må du be fastlegen om smertestillende/avslappende medikament i forkant av undersøkelsen.

Har du klaustrofobi?

Selv med litt klaustrofobi klarer de aller fleste å gjennomføre undersøkelsen. Føler du at du trenger beroligende middel for å kunne gjennomføre undersøkelsen, må du ta kontakt med legen som henviste deg.

MR-undersøkelse og bruk av kontrastmiddel

I noen tilfeller må vi sette MR-kontrast i en blodåre. Du vil da bli spurt om kontraindikasjoner og det vil bli tatt en enkel blodprøve (GFR), for å sjekke nyrefunksjonen din. En plastnål (venekanyle) blir lagt inn i en blodåre. Når det er gjort og alt er ok, settes kontrasten gjennom venekanylen.

Under undersøkelsen ligger du på et bord som blir ført inn i en rørformet maskin som er åpen i begge ender. Hvordan du ligger avhenger av som skal undersøkes. Det man skal undersøke må ligge midt i magneten. For å ligge komfortabelt kan du få en pute under knærne.

Ved MR-undersøkelse av nakkeområdet blir hodet plassert i en form, med mulighet til å se ut. Det er denne som lager bildene.

Under selve fotograferingen vil du høre en bankelyd i maskinen. Det er viktig å ligge stille mens denne bankingen pågår. Du vil få utdelt ørepropper eller øreklokker som demper bankelyden.

Føler du behov for å ha med pårørende, kan de sitte inne med deg under selve undersøkelsen. MR sjekklisten gjelder også for pårørende som skal være i rommet.

Når bildene blir tatt går personalet ut av rommet, men de følger med og ser deg gjennom et vindu. Du får en alarm i hånden som du kan bruke for å få kontakt med personalet, dersom du må ut av maskinen eller lignende. Denne gir trygghet for både deg og personalet. De kan ellers snakke med deg via en mikrofon eller de kommer inn i rommet der du ligger.

Det er viktig at du ligger helt stille for at kvaliteten på bildene skal bli bra.

Undersøkelsen tar omkring 15-60 minutter avhengig av hva din lege har etterspurt. Du får nærmere informasjon om dette fra personalet når du kommer på avdelingen.

Gjør det vondt?

Undersøkelsen gjør ikke vondt i seg selv, men det kan være vanskelig å ligge stille. Det er derfor viktig å finne en stilling som er komfortabel før selve undersøkelsen starter.

Ved en del undersøkelser er det nødvendig å gi kontrast i en blodåre. Utenom et stikk i armen gir dette vanligvis ikke noe ubehag.

Pasienter som har fått avslappende medikament skal ikke selv kjøre bil rett etter undersøkelsen.

Resultatet av undersøkelsen

Bildene blir gransket av en radiolog som lager en skriftlig rapport av hva bildene viser. Rapporten blir sendt til legen som henviste deg.
Bildene og rapporten blir lagret i datasystemet vårt.

Man kan oppleve å bli varm under undersøkelsen. Dette er ikke vondt eller farlig. Denne følelsen gir seg når undersøkelsen er over.

MR-undersøkelse og bruk av kontrastmiddel

MR-kontrast gir sjeldent bivirkninger i form av allergiske reaksjoner.

Røntgen
mandag - torsdag 07.30-21.00