HELSENORGE
Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk

Tvungent psykisk helsevern

Helsehjelp skal som hovedregel gis på grunnlag av gyldig samtykke fra pasienten. 
 


Innledning

Psykisk helsevernloven kan gi hjemmel for innleggelse og behandling i det psykiske helsevernet uten samtykke fra pasienten. Innleggelse kan enten skje for en tidsbegrenset periode (tvungen observasjon, § 3–2) eller over lengre tid (tvungent psykisk helsevern, § 3–3). Loven oppstiller klare krav. Tvungen behandling kan også skje utenfor institusjonen.
 

Hovedvilkåret for tvungent psykisk helsevern er at pasienten vurderes å ha en «alvorlig sinnslidelse.» Psykosetilstander og psykotiske grunnlidelser faller inn under dette vilkåret i spesielle tilfeller.

Frivillig vern skal ha vært forsøkt uten å føre frem, eller vurderes som åpenbart formålsløst. Videre må ett av flere alternative tilleggsvilkår være oppfylt.  Enten ved at pasienten vurderes å ville oppnå merkbar bedring ved tvungent vern, eller å raskt bli svært dårlig uten slikt vern, eller ved at pasienten vurderes å utgjøre en fare for seg selv eller andre uten tvungent vern. Til slutt skal det foretas en helhetsvurdering av om tvungent vern er den klart beste løsningen for pasienten.

Informasjon til deg som er dømt til tvungent psykisk helsevern.pdf (helsedirektoratet.no).


Før

Pasienter som blir underlagt tvungent psykisk helsevern kan påklage vedtaket til kontrollkommisjonen og bringe vedtaket inn for rettslig overprøving i domstolene. Pasienten vil i slike tilfeller ha rett til advokatbistand på statens bekostning. Vi sørger for at pasientene får systematisk informasjon om sine klagemuligheter og om andre tilknyttede rettigheter.


Under

Bruk av tvang skal innskrenkes til det strengt nødvendige og gjennomføres på en måte som ivaretar den enkeltes rettigheter, sikkerhet og integritet. Målet er å hindre skade, gi tilgang til rett og nødvendig behandling og bidra til at den enkelte gjenvinner kontroll over eget liv. Valg av virkemiddel og intensitet skal være rimelig og forsvarlig sett i forhold til den konkrete situasjonen.

Vi tilstreber også brukerperspektivet ved etablering og gjennomføring av tvungent psykisk helsevern.

Mange opplever tvangsmedisinering som svært inngripende og traumatisk, som å miste kontrollen over egen kropp og sinn. God informasjon vil til en viss grad gjøre denne behandlingen lettere å akseptere. Vi søker at pasientene må så langt som mulig tas med på råd og gis innflytelse over omfanget av og innholdet i en eventuell legemiddelbehandling. Pasientene får rett og hødvendig informasjon omvirkninger og bivirkninger, og så langt det er forsvarlig skal pasientens ønske om legemiddelfri behandling respekteres.

Ledere og ansatte i det psykiske helsevernet er bevisste på potensielle skadevirkninger forbundet med tvangsbruk og gjøre grundige forhåndsvurderinger før tvang iverksettes.

Det gjennomføres regelmessig internundervisning for å sørge for at de som er ansvarlige for vedtak etter psykisk helsevernloven til enhver tid er kvalifiserte og oppdaterte.



Etter

Behov for eventuelt tvungent psykisk helsevern vurderes i hvert enkelt tilfelle, og inngår i et helhetlig behandlingsforløp.


Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Forløpskoordinator

Ønsker du å snakke med forløpskoordinator, ring 55 50 73 50.

Offentlig transport

Det et flere busser for å komme til Betanien sykehus. Nummer 18 ​bringer deg nærmest vår barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikk. Oversikten under viser hvilke busser du kan ta og busstoppet du skal gå av på.

  • Buss nummer 4 og 5 - gå av på busstoppet Sikthaugen
  • Buss nummer 15 - gå av på busstoppet Vestre Sikthaugen
  • Buss nummer 18 - gå av på busstoppet Vestlundveien

På nettsidene til Skyss finner du en egen ruteplanlegger som hjelper deg å finne den beste ruten.

Parkering

​Det vil være kortest vei for deg om du parkerer ved VID vitenskapelige høgskole. Det er også parkeringsmuligheter i Vestlundveien 23 og 23 A. Parkering er gratis.

Prestetjenester

​Betanien sykehus legger til rette for at du som pasient kan samtale om eksistensielle spørsmål uavhengig av tro og livssyn. Betanien sykehus har en fast ansatt diakon som kan ha samtaler og vi hjelper med å sette deg i kontakt med fagpersoner innen din tro- eller livssynsretning.

Tolketjenester

​Utredningen og behandlingen du mottar hos oss vil være avhengig av god kommunikasjon. Derfor ber vi deg gi beskjed om du har behov for tolk så tidlig som mulig.

Dette gjelder om du for eksempel har hørsels- eller synshemming, eller om du har et annet morsmål og snakker lite norsk.

Trådløst internett

Pasienter og besøkende kan bruke gratis trådløst internett på sykehuset.

Tilgang til gjestenettet på sykehuset

  • Koble til nettverket "gjest.ihelse.net".
  • Åpne nettleseren din (Safari, Chrome, Firefox, Internet Explorer etc.) for å få opp påloggingssiden.

Slik kobler du deg på som ny bruker

  • Velg «registrer deg».
  • Les gjennom vilkårene og godkjenn.
  • Skriv inn mobilnummeret du ønsker påloggingsinformasjon sendt til og opprett konto.
  • Du vil motta en SMS og blir automatisk sendt til påloggingssiden. Her kan du logge inn med ditt brukernavn og passord.
  • Tilgangen du får til internett varer i 24 dager. Etter det må du be om nytt brukernavn og passord.

For eksisterende bruker (siste 24 dager)

  • Se tekstmelding du har fått med brukernavn og passord.
  • Skriv inn brukernavn og passord og trykk send inn.

Årsaken til at du må logge inn er krav til sikkerhet i sykehusnettverket.

Sykehuset benytter samme type løsning som flyplasser og hotell.

Fant du det du lette etter?