Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Operasjon ved anstrengelseslekkasje

Urinlekkasje ved anstrengelser som hoste, nys, latter og fysisk aktivitet skyldes oftest svekkelse i bindevevet som holder urinrør og urinblære på plass. Hensikten med TVT-operasjonen er å stabilisere urinrøret, slik at vi reduserer lekkasjen eller at den opphører. 80-90 % av kvinnene blir kvitt anstrengelseslekkasjen etter operasjonen. Av de som har både anstrengelses- og hastverkslekkasje blir ca halvparten bedre av sin hastverkslekkasje, mens noen få får økte plager med dette.

Lekker du urin når du nyser, ler eller trener, er stressinkontinens den mest sannsynlige årsaken. Det finnes flere behandlinger som kan hjelpe, som for eksempel enkle bekkenbunnøvelser.

Les mer på helsenorge.no

Henvisning og vurdering

Du kan bli henvist av allmennlege eller gynekolog.

Før operasjon vil du gjennomgå en utredning. Denne utføres som oftest av gynekolog eller ved gynekologisk avdeling. Det vil også bli utført en gynekologisk undersøkelse.

Du vil få  med et skjema for utfylling hjemme (såkalt NUGG-skjema). I to ulike døgn må du veie bindene du bruker før og etter bruk, føre vekt på skjemaet, og måle urinvolum. Når skjemaet er utfylt vil du ha en ny time hvor du møter med full blære for å utføre en såkalt stresstest hvor det måles urinlekkasje under hopping (20 splitthopp), og en vurdering av blæretømmingen (såkalt uroflowmetri). Etter utredningeng  blir det besluttet om du kan opereres.

Før

På operasjonsdagen skal du være fastende. Det betyr at du de siste seks timer før operasjonen:

  • ikke kan spise eller drikke
  • ikke kan røyke eller snuse
  • ikke kan bruke tyggegummi, drops eller lignende.

Du skal ta tre tabletter Paracet 500 mg og kan drikke inntil ett glass vann/saft to timer før møtetidspunktet. Dette legger grunnlag for god smertefri behandling.

NB! Dersom du ikke har fulgt reglene for faste de siste seks timer før operasjonen, kan vi ikke operere deg, og operasjonen må dessverre avlyses.

Menstruasjon er ingen hindring for operasjon. 

Under

Under inngrepet ligger du med beina opp som ved en gynekologisk undersøkelse. Du blir dekket til, slik at du ikke ser operasjonsfeltet. En sykepleier sitter ved hodeenden og passer på at du har det bra under inngrepet. 

Operasjonen utfører vi i lokalbedøvelse, og du får i tillegg smertestillende intravenøst. Det er normalt at du kjenner berøring og moderat smerte under inngrepet.

Slimhinnen i skjeden blir åpnet under urinrøret, og vi lager to små snitt nederst på magen din. Et prolenbånd (syntetisk materiale) blir ført opp med en nål på begge sider av urinrøret bak skambenet. For å kontrollere at vi ikke har stukket nåla i urinblæra kikker vi inn med et lite kamera (cystoskop). Båndet blir strammet til du lekker kun en dråpe ved hoste. Snittet i skjeden og nederst på magen blir sydd med tråd som forsvinner av seg selv.

Båndet blir ikke sydd fast, men gror fast i vevet.

 


g_c24ca4e8_90d6_4100_8106_b9b617e72771

Etter

Du kan dra hjem når du får til å tisse normalt, som oftest samme dag. Vi kontrollerer resturin med en blærescanner før du får forlate avdelingen. De fleste tisser langsommere etter inngrepet. For å forebygge urinveisinfekjson får du resept på Hiprex tabletter som du skal ta morgen og kveld i tre dager, inkludert operasjonsdagen.  

Du sykemeldes i 1 uke.

Det er vanlig å ha litt smerter de første dagene etter operasjonen. Smertene kan du behandle med Paracetamol 500 mg (Paracet, Pamol, Panodil, Pinex). Ved behov kan du bruke Diclofenac 50 mg 1 tablett inntil tre ganger om dagen (du får resept på dette). Gi oss beskjed hvis du ikke tåler disse medisinene.

Vi bruker tråd som forsvinner av seg selv. Det kan komme ut trådbiter fra skjeden i noen uker etter operasjonen.

Det er vanlig å ha litt blødninger i noen dager til uker etter operasjonen, inntil sårene gror.

Dersom du har tømningsvansker etter inngrepet, andre problemer eller spørsmål, kan du kontakte oss på telefon.

Etter operasjonen kan du være i normal fysisk aktivitet og du kan begynne å trene når du føler deg i form til det. Det er viktig at såret i skjeden får tid til å gro og det betyr at du bør unngå samleie, tampong og aktiviteter som sykling og spinning første måneden. Bading bør unngås den første uken.

Vi ønsker at alle som blir operert for TVT blir registrert i den anonyme nasjonale databasen NKIR (Norsk kvinnelig inkontinensregister). Du vil bli bedt om å skrive under samtykke til dette.

Er du med i registeret, vil du bli innkalt til en frivillig kontroll seks måneder etter inngrepet.

Vær oppmerksom

Ved alle kirurgiske inngrep er det risiko for komplikasjoner, oftest blodansamlinger, blodpropp eller infeksjon. I sjeldne tilfeller kan andre organer som tarm og urinblære bli skadet. Noen svært få opplever at slimhinnen i skjeden over båndet ikke vil gro. Det kan en sjelden gang være vanskelig å stramme båndet riktig, og det kan bli vanskelig å tisse. Vi måler derfor resturin før du kan dra hjem. Noen få må lære å tømme blæra med kateter til tissingen kommer i gang. Hvis båndet er lagt for stramt, kan operatøren dagen etter inngrepet slakke båndet.

Generelt gjelder at dersom plagene etter operasjonen ikke avtar fra dag til dag, men i stedet øker på, bør du ta direkte kontakt med vår avdeling. Spesielt bør du være oppmerksom på økende smerter, pustebesvær, feber, plager fra urinveier og tarm. Svie og hyppig vannlating etter operasjonen kan det være tegn på blærekatarr, og du bør levere morgenurinprøve på rent glass hos fastlege.

Kontakt

Vestlundveien 23 Dagkirurgisk avdeling

Kontakt Dagkirurgisk avdeling

Oppmøtested

Meld deg i resepsjonen på Betanien dagkirurgiske avdeling.

Adresse

Åpningstider
  • I dag STENGT
  • Mandag 07:00 - 18:00
  • Tirsdag 07:00 - 18:00
  • Onsdag 07:00 - 18:00
  • Torsdag 07:00 - 18:00
  • Fredag 07:00 - 15:00
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT

Vestlundveien 23

Vestlundveien 23

5145 Fyllingsdalen

Praktisk informasjon

​Helsetjenester og behandling i Norge blir delvis betalt av staten. Som pasient må du betale en egenandel. Egenandelen hos oss er 386 kr med mindre du har frikort (grensen for frikort i 2024 er 3165 kr). Det du eventuelt betaler utover frikortgrensen, blir automatisk refundert. Du kan lese mer om frikort for helsetjenester på helsenorge.no.
Avbestilling må skje innen 24 timer før undersøkelsen. Om du ikke møter til timen, må du betale en egenandel på 1544 kr. Denne egenandelen må betales uavhengig av om du har frikort eller ikke.
Egenandelen kan betales med bankkort eller du får med giro.

​Om du skal opereres eller gjennom et inngrep på dagkirurgisk avdeling må du 14 dager i forkant av timen fylle ut et digitalt helseerklæringsskjema som ligger på helsenorge.no.

Fyll ut helseerklæringsskjemaet

​Kantinen Kafe 23, som ligger i Vestlundveien 23, er døgnåpen. Kafe 23 er bemannet mandag-fredag 07.30-14.30. Utover det​te kan du betale for varer med Vipps.

 

​Utredningen og behandlingen du mottar hos oss vil være avhengig av god kommunikasjon. Derfor ber vi deg gi beskjed om du har behov for tolk så tidlig som mulig.

Dette gjelder om du for eksempel har hørsels- eller synshemming, eller om du har et annet morsmål og snakker lite norsk.

Det et flere busser for å komme til Betanien sykehus. Nummer 18 ​bringer deg nærmest sykehuset. Oversikten under viser hvilke busser du kan ta og busstoppet du skal gå av på.

  • Buss nummer 4 og 5 - gå av på busstoppet Sikthaugen
  • Buss nummer 15 - gå av på busstoppet Vestre Sikthaugen
  • Buss nummer 18 - gå av på busstoppet Storhammeren

På nettsidene til Skyss finner du en egen ruteplanlegger som hjelper deg å finne den beste ruten.

​Det er parkeringsmuligheter i alle byggene (Vestlundveien 23, 23A, 23B og 23C) og langs veien. Parkering er gratis.

Pasienter og besøkende kan bruke gratis trådløst internett på sykehuset.

Tilgang til gjestenettet på sykehuset

  1. Koble deg til det trådløse gjestenettet (gjest.ihelse.net)
  2. En nettlesar skal åpne seg automatisk. (Om påloggingsvinduet ikke dukker opp, forsøk å opne nettlesaren manuelt).
  3. Les nøye gjennom vilkårene.
  4. Trykk "Godta" når du har lest og forstått vilkårene.

Trøbbel med påkopling til trådløst internett?

Sykehuset har dessverre dårleg nettverk noen steder stederr.  Du kan derfor ha problemer med å få logge deg på nettverket. Vi beklagar dette, og jobber med å utbedre dette.​ 

Har du ein nyere mobiltelefon, og har problem med å kople til det trådløse gjestenettet? 
Dette kan ha noe med nettverksinnstillingene på telefonen din å gjøre..