Radiologisk avdelingInnen medisinsk røntgen har man et prinsipp om berettigelse. Det betyr at både henvisende lege og den undersøkende avdelingen skal gjøre en vurdering av nytten og risikoen ved undersøkelsen eller behandlingen. Et godt spørsmål å stille da, er om det er farligere å ta undersøkelsen eller å la være.
Hvem kan henvise?
Røntgenundersøkelser og behandlinger kan kun foretas etter henvisning fra helsepersonell med henvisningsrett.
Sammenlign røntgenstråling med naturlig stråling
Helserisikoen ved stråling i helsevesenet er generelt liten. Dersom man sammenligner noen vanlige røntgenundersøkelser med hvor mye naturlig bakgrunnsstråling vi mottar hver dag, får vi følgende:
- CT mage tilsvarer 4 år med naturlig stråling
- CT lunger tilsvarer 3,5 år med naturlig stråling
- Røntgen bekken tilsvarer 0,25 år med naturlig stråling
- Røntgen lunger tilsvarer 1 måned med naturlig stråling
Hva er naturlig stråling?
Naturlig stråling gir den største gjennomsnittsdosen av stråling til befolkningen. Naturlig stråling er stråling fra radioaktive stoff i berggrunn, jordsmonn, stråling fra solen, verdensrommet med mer.
Graviditet og røntgenstråling
Dersom du som pasient er gravid når en røntgen- eller CT-undersøkelse skal gjennomføres er det viktig å informere om dette. Ved mistenkt eller kjent graviditet før undersøkelse, ta kontakt med Radiologisk avdeling eller fastlegen din.
For gravide kvinner medfører det tilnærmet ingen risiko for foster om en tar vanlig røntgen av hode, armer, bein, mammografi, lunger eller tannrøntgen.
Nyttige lenker
Røntgenundersøkelser - DSA
Helserisiko ved røntgendiagnostikk - DSA