Dialektisk atferdsterapi (DBT) for voksne

Allmennpsykiatrisk poliklinikk

Dialektisk atferdsterapi (DBT) er en terapiform som fokuserer på å finne en balanse mellom det å akseptere de sterke og vanskelige følelsene, og det å forandre seg. Du lærer mindfulness som skal hjelpe deg å akseptere og tolerere følelser ved å forholde deg til dem på en åpen og ikke-dømmende måte. Vi trener også på å sette grenser, å regulere følelser, sette navn på følelser og å takle stress.

Målet med terapien er at du skal klare å tenke klart i situasjoner der du føler deg overveldet, i stedet for å bruke uhensiktsmessige mestringsstrategier.

DBT brukes ofte hvis man har alvorlig selvskadings- eller selvmordsproblematikk.

Før behandling med dialektisk atferdsterapi skal du til vurderings- og kartleggingssamtaler. Der gjøres en vurdering av om denne behandlingen er egnet for deg. Temaer som tas opp i samtalen er motivasjon, praktiske hindre for å møte opp, hvilke symptomer du har og grad av funksjonssvikt.

Behandlingen foregår både i grupper og individuelt. Mange pasienter med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse har problemer med selvskading og selvmordstanker. I behandlingen jobber vi med følelsesregulering, oppmerksomhet, relasjoner og å «holde ut» når du har det vanskelig.

Vanligvis har man 1 time individuell terapi og 2 timer med gruppeterapi i uken.

Du må regne med å bruke ca. ett år på å gjennomføre denne behandlingen.

Når den planlagte terapien er gjennomført, vil vi snakke med deg om behovet for videre behandling eller oppfølging.

Hvis det er behov for det samarbeider vi med andre om oppfølgingen, for eksempel kommunehelsetjenesten og NAV.

Eksterne kurs

Allmennpsykiatrisk poliklinikk
mandag - tirsdag 08.00-15.30
onsdag 08.00-18.30 (partallsuker) og 08.00-15.30 (oddetallsuker)